– Det var jo ikke den mest gunstige tida for ett år siden å flytte inn i et nytt lokalsamfunn på, da, men menneskene jeg har møtt, byen og naturen har gitt meg et godt førsteinntrykk av Notodden. Og faglig sett fra min kontorpult har jo jordbruket i Notodden et stort potensial.
Skrevet av: Jens Marius Hammer
Det sier Katrine Sannes (26). I ett år har hun arbeidet som landbruksrådgiver i Notodden kommune. Hun flyttet til Notodden og forlot stillingen som skogbrukssjef i Hallingdal. Opprinnelig er hun fra Sannes – fem minutter i 80 km/t fra Ulefoss. Kunnskapen lastet hun ned i egen «harddisk» ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBO) på Ås – den nasjonale høyborgen for forsking og utvikling innen skogbruk og landbruk. På Notodden er jord og jordbruk faget, på Ås var det kunnskap om skogforvaltning som var hennes fordypning. På nabokontoret sitter Tommy Granlien med ansvar for skog og vilt. De to snakker godt sammen i den lille «organisasjonen» i 2. etasje kommuneblokka i Storgata.
Pandemi-stillhet
Hun har kjøpt seg leilighet i Eikskartunet, hun har en schæfer i opptrening til tjenestehund og hun har planer om å skaffe seg en dachs for rådyrjakta hun elsker. Skjønt alt storvilt kan siktes inn av jegeren og den tidligere konkurranseskytteren som har en 11. plass å vise til på Landskytterstevnet. Personlig rekord er 350 poeng med 32 innertiere. Det er ei treffsikker dame som har havnet på byråkratpost i kommunen.
– Det har vært fint å flytte til Notodden, litt nærmere hjemstedet og til kolleger som har tatt meg godt imot. Nå er ikke jeg den som flyr utesteder som Eyde og Telerock ned, og det har jo ikke bydd seg noen muligheter til nettopp det på grunn av pandemien. Det har blitt turer til vakre Eikeskar, tilrettelagte Tinnemyra og stier rundt omkring Høgås. Den flotte naturen er jeg opptatt av og den ønsker jeg å bruke hele tiden – også for å bli bedre kjent med mitt nye hjemsted, sier 26-åringen som er klar over at Notodden Turlag gjør en kjempejobb med tilrettelegging for opplevelser på et enormt nett av merka stier i naturen.
Jord med potensial
Det faller helt naturlig å snakke om jord for Katrine. Det har blitt mange «pandemitelefoner» med grunneiere som har spørsmål knyttet til jordbruk, tilskuddsordninger, konsesjonsloven og jordloven. Hun gleder seg til å bli bedre kjent med dem som er opptatt av å utvikle landbruket når pandemien legger seg. Hun er fascinert av det bokstavelig talt fruktige miljøet som er tilført Notodden ved at Hjuksebø ble en del av kommunen gjennom kommunesammenslåinga.
POTENSIAL: – Klart landbruket har et potensial til vekst og utvikling – også innen konsummat som frukt, bær og grønnsaker, mener 26-åringen som trives godt i både jobb og lokalsamfunn.
– Det finnes helt klart muligheter til å utvikle fruktdyrkingen på Hjuksebø, Tinnegrend og også på Vestsida opp til Yli. Litt vanskelige blir det nok klimamessig oppover i Heddal. Vi ser det ved Norsjø og vi ser det rundt Heddalsvannet. Varmemagasinene i disse vannene er så gunstige for fruktdyrking, sier Kathrine, som mer enn gjerne bidrar om noen vil satse det å dyrke frukt og også bær. De solvendte områdene har et betydelig potensial, mener Katrine – som nylig lanserte en tilskuddsordning for dem som vil bryte nytt land for jordbruksproduksjon. Alle som bryter tre til fem mål eller mer kan få inntil 4000 kroner i tilskudd pr. mål. Hun håper at yngre krefter ser muligheter i vekst og utvikling innen jordbruk. Det er NUAS som administrerer ordningen. Hun selv er «dommer» når søknadene skal vurderes.
En «soldat» i pels
Katrine er interessert i hundehold og gikk i gang med sen omfattende prosessen det er søke om å være lærer for en tjenestehund. Hjemme i Eikeskartunet har hun nå en schæfer som skal trenes etter Forsvarets krav i ett år.
– Klart det er en lærerik oppgave og krevende. Etter ett år overtar Forsvaret selv det som skal bli en tjenestehund. Det har gitt meg masse kunnskap gjennom veldig klare retningslinjer, sier Katrine, som sørger for at ny, liten hund kommer i hus. Dachsen skal brukes til jakt for 26-åringen som har felt to elger, rundt 10 hjorter og 10–15 rådyr. Med dachsen som ofte er helt rå på rådyr, kan det bli mer på merittlista.
– Det er alltid gøy på jakt og jeg er så heldig at jeg har jaktterreng knyttet til gården til foreldrene mine i Nome, sier Katrine, som via foreldrenes satsing på frukt de siste årene også har høstet mye kunnskap om fruktdyrking. Foreldrene har 13 500 frukttrær på et nydyrka område på Sannes.
Notodden har «alt»
– Jeg må si meg veldig fornøyd med valget av Notodden. Denne kommunen har jo alt. Den har et sjarmerende sentrum med de mange, vakre bygningene, vi har perlen Follsjøen, bygdesamfunnet Gransherad, langstrakte Heddal og Hjuksebø. Kvalitetene er så mange. Det er en flott og variert kommune å bo og jobbe i, sier Katrine, som er opptatt av å ta vare på jorda vi har.
– Rent faglig er jeg opptatt av både klima og miljø. Jeg mener Notodden som landbrukskommune må være flinke til å verne om det vi har og ikke bygge ned de største områdene – noe også relativt strenge, statlige føringer legger opp til. Tross dette ser vi i landet vårt at verdifulle jordbruksarealer bygges ned. Det er jo ikke oss som byråkrater som bestemmer dette, det er det politikerne som gjør. Vi skal veilede, drive saksbehandling i forkant av politisk behandling, mens Statsforvalteren skal etterprøve de politiske vedtakene holdt opp mot lovgivningen, sier Katrine og minner om at Norge nå har den laveste sjølforsyningsgraden for mat siden krigen. – Det er en tankevekker, sier landbruksrådgiveren.
For å si det slik; hun utelukker ikke at det blir en tur på by’n for å bli kjent med nye mennesker når gjenåpningen av samfunnet inviterer til det å bli kjent med en ny bit av sitt nye lokalsamfunn.
Innlegget – Det føles godt å komme hit dukket først opp på Notodden.